De clown in 2019

Published by bb_admin on

Zeg je het woord ‘Clown’ dan zien mensen snel een geschminkt gezicht voor zich, met een grote rode neus. De clown die vroeger in het circus, op ballonnenfeestjes en TV te zien was. Je kent hem wel 😊

Toch is er rondom de clown veel veranderd de afgelopen jaren. Zo wordt de clown nu steeds meer
ingezet om contact te maken met mensen. En dan met name kwetsbare mensen. Zo is de ziekenhuis clown bijna wereldwijd bekend en niet meer weg te denken. Naast dat de clown veel in ziekenhuizen komt, is de clownswereld inmiddels veel breder; dementerenden, mensen met een verstandelijke beperking, terminaal zieken, getraumatiseerde mensen in oorlogsgebieden, scholen…

Wat maakt de clown zo toegankelijk voor mensen?
Clowns hebben geen verwachting, alleen het NU. En steeds weer JA zeggen tegen het huidige moment. Daardoor is alles wat er gebeurd ‘goed’. Valt er iets om; dan is dat de situatie. Zonder oordeel, geen goed of fout. Het brengt juist weer een nieuwe situatie met zich mee! Het steeds weer JA zeggen tegen de situatie geeft de ruimte om te experimenteren en ermee te spelen. Er worden steeds nieuwe mogelijkheden gecreëerd.
Doordat de clown de ander meeneemt in deze momenten van verwondering, kan de ander even uit de werkelijkheid stappen. De werkelijkheid van ziekte of trauma. Soms is daar een kleine glimlach, maar dat is niet het doel. Het gaat om de respectvolle wederzijdse ontmoeting op zoek naar wat er wél is, in het nu. Al is het die ene stip op je deken.

Wanneer wij kinderen tijdens een training een clownsneus geven, stappen zij in, aan de andere kant. De kant van de clown. Met het opzetten van de neus, lijken kinderen de wereld anders te zien. Een wereld vol mogelijkheden! Dit geeft hen zelfvertrouwen en geloof dat alles kan, al is het maar even. Door dit te ervaren, weten kinderen dat het kan! Als het met neus lukt…. Dan misschien ook zonder neus!
Sommige kinderen zetten dan in gedachten de neus op tijdens lastige situaties. Dit kan hen soms net de kracht geven om iets wel te durven.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *